Marcinkevičius




Pasaulinė Žemės diena: ar išsaugosime gyvūnus ateities kartoms?

jurosgyvunaiBendra žmonijos atsakomybė saugoti Žemę ir jos biologinę įvairovę ateinančioms kartoms – šiandien ypatingai svarbi. Minint pasaulinę Žemės dieną, būtina prisiminti kiekvieno mūsų planetos gyventojo misiją – apsaugoti aplinką ir atsisakyti jai žalingų veiksmų ne ateityje, o čia ir dabar. Garsiausi pasaulio dokumentinių filmų režisieriai – Džeimsas Kameronas, Markas Linfyldas, Robas Sulivanas – kurdami filmus apie gyvūnus, siekia išsaugoti jų natūralią gyvenamąją aplinką.

Nėrimas į vandens gelmes

Džeimsas Kameronas visada žavėjosi vandenynu ir jį supančiu pasauliu, todėl „National Geographic“ šį režisierių pasirinko savo dokumentiniams serialams apie gyvūnus ir vandenynų gelmes. Naujausias jo darbas „Paslaptys apie aštuonkojus“ (ang. k. – „Secret of the Octopus“) žiūrovus nardina gilyn po vandeniu ir atveria galimybę iš arti susipažinti su aštuonkojais. Filmo treilerį žiūrėkite čia: https://www.youtube.com/watch?v=SxOHYy1w92c.

Džeimsas Kameronas koledže studijavo jūrų biologiją ir dalinosi istorijomis apie aštuonkojus, žavėjusius neįtikėtinu elgesiu – nuo stiklainio atidarymo, kad iš jo gautų ką nors suvalgyti, iki išlipimo iš akvariumo ir fizinio kontakto su jūrų biologu jo kabinete. Be to, kaip pasakoja pats režisierius, šie padarai puikiai dera jo kuriamame mokslinės fantastikos pasaulyje.

Džeimsas Kameronas, kuriam vandenyno ekosistemos nėra svetimos, teigia nebijantis nieko, ką galima aptikti panirus tūkstančius metrų po vandeniu. Vienintelis dalykas, kuris jį gąsdina, yra tai, kas vyksta naikinant gyvūnų rūšis ir jų gyvenamąją aplinką. „Naudoti vandenyną kaip tualetą toksinėms ir žmonių atliekoms – štai kas mane gąsdina“, – teigia režisierius.

Paslaptys apie aštuonkojus

Aštuonkojai – tarsi ateiviai Žemėje: trys širdys, mėlynas kraujas, snapas, aštuonios kojos ir gebėjimas prasiskverbti pro akies obuolio dydžio tarpą. Džeimso Kamerono dokumentiniame trijų dalių seriale „Paslaptys apie aštuonkojus“, kuris jau šiandien rodomas „Disney+“ kanalu, tyrinėjamos šių gyvūnų išskirtinės galios, nepaprastas intelektas ir slaptas socialinis gyvenimas.

Seriale „National Geographic“ mokslininkė dr. Alex Schnell, tyrinėjanti sepijų ir aštuonkojų intelektą bei pažinimą, kaip šie gyvūnai mąsto ir sąveikauja su aplinka, siekia atskleisti jų pažintinių gebėjimų detales. Matysite, kaip ji prisiartina prie aštuonkojo, kuris iš pradžių nenori, o paskui ištiesia ranką moteriai ir užmezga su ja kontaktą.

Šie keisti ir nuostabūs gyvūnai yra labai protingi, geba naudotis įrankiais, transformuoti savo kūną, imituoti kitus gyvūnus ir net bendrauti su įvairiomis rūšimis, įskaitant žmones. Jų smegenys, kaip ir žmonių, sutelktos centre, bet yra „amerikietiškos spurgos“ formos, apjuosiančios burną ir besitęsiančios į rankas. „Du trečdaliai jų smegenų ląstelių yra kojose, kurias jie naudoja skoniui pajusti“, – pasakoja mokslininkė.

Charizmatiškieji tigrai

Pasaulinės Žemės dienos proga per „Disney+“ šiandien matysite ir du „Disneynature“ dokumentinius filmus „Tigrė“ (angl. k. – „Tiger“) ir „Tigrų populiacijos augimas“ (angl. k. – „Tigers on the Rise").

Indijos aktorės, prodiuserės ir konkurso „Mis pasaulis 2000“ nugalėtojos Priyanka Chopra Jonas pasakojimas atskleidžia turbūt charizmatiškiausio mūsų planetos gyvūno –  tigro – istoriją ir kviečia žiūrovus keliauti kartu su Ambar – jauna tigre, auginančia jauniklius pasakiškuose Indijos miškuose.

Filme smalsūs, triukšmingi ir kartais šiek tiek nerangūs mažyliai turi daug ko išmokti iš savo išmintingos motinos, kuri daro viską, kad apsaugotų juos nuo pitonų, lokių ir plėšikaujančių tigrų patinų.

Dokumentinis filmas „Tigrė“, kurį režisavo britų rašytojas, dokumentinių filmų apie gamtą prodiuseris ir režisierius Markas Linfyldas, kartu su BAFTA ir „Emmy“ apdovanojimus pelniusiais prodiuseriais ir režisieriais Vanesa Berlowitz bei Robu Sulivanu, yra novatoriškas 1 500 dienų trukusio filmavimo rezultatas. Filmo treilerį galite pamatyti čia: https://youtu.be/-zIknhmywSQ.

Išaugusi tigrų populiacija

Dokumentinis filmas „Tigrų populiacija auga“ (angl. k. – „Tigers on the Rise“) pasakoja apie nepaprastą tigrų populiacijos atsikūrimą ir triumfuojantį jų sugrįžimą į laukinę gamtą. Kai šie didingi gyvūnai susigrąžina savo teritorijas, jie iškeliauja už miškų rezervatų ribų ir kelia iššūkių tiek žmonėms, tiek gyvūnams. Šios istorijos herojai – veterinarai, mokslininkai ir bendruomenės patruliai, besistengiantys užtikrinti, kad tigrai ir žmonės galėtų sugyventi kartu.

Dokumentinį filmą įgarsino amerikiečių aktorius Bleiras Underwoodas, pelnęs „Emmy“ apdovanojimą už NBC filantropijai skirtą serialą „Duoti“ (angl. k. – „Give“), du kartus nominuotas „Auksinio gaublio" apdovanojimui ir septynis kartus apdovanotas „NAACP Image Awards“.

„Disneynature“ filmą „Tigrų populiacija auga“ režisavo Robas Sulivanas, pelnęs BAFTA apdovanojimą už filmą „Amazonė“ (angl. k. – „Amazon“), „Jackson Hole“ apdovanojimą už BBC1 filmą „Medžioklė“ (angl. k. – „The Hunt“), „RTS West“ apdovanojimus už geriausią filmo „Susipažinkite su beždžionėmis“ (angl. k. – „Meet the Monkeys“) režisūrą ir geriausią dokumentinį filmą „Afrikos milžinai žudikai“ (angl. k. – „Africa's Giantkillers“), kartu su gamtosaugos ir aplinkosaugos dokumentinių filmų režisieriumi Alistairu Tones‘u.

Dokumentiniai filmai, pasakojantys apie gyvūnus, siekiant juos išsaugoti, yra vertinga medžiaga, kurią kuria „National Geographic“ ir „Disney Nature“ komandos.

Minint pasaulinę Žemės dieną visi trys dokumentiniai filmai apie nepaprastą gyvūnijos pasaulį rodomi balandžio 22 d. „Disney+“ kanalu. Garsiausių režisierių Džeimso Kamerono „Paslaptys apie aštuonkojus“ (angl. k. – „Secret of the Octopus“), Marko Linfyldo „Tigrė“ (angl. k. – „Tiger“) ir Robo Sulivano „Tigrų populiacija auga“ (angl. k. – „Tigers on the Rise“) dar kartą primena, kaip svarbu išsaugoti natūralią gyvūnų gyvenamąją aplinką, jų galimybę išlikti, ir skelbia pasauliui apie gyvosios gamtos išsaugojimo reikšmę žmonijos ateičiai.

PR Service projektai nuotr. 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode